Лабиринтите на Бари и колоритът на Пулия

от turist

Опознаването ни на Пулия започва от Бари, защото това е столица на региона. Разположен е на Адриатическо море, което ще ви привлече с невероятно сините си води. В стария град се намира замъкът Свабианм, който е построен в началото на 12 век, след това е разрушен и издигнат отново. Днес в него се провеждат важни изложби.

Бари се гордее и със славното си минало. Той е бил под римски контрол от 3 в.пр.Хр. Заради стратегическото си положение, е бил желан от много народи. Пристанището му от векове е било риболовен център и е процъфтявала търговията. Днес той е красив и модерен град, който привлича туристите със своите старинни сгради и романтична атмосфера. Разделен е на четири части. Старият град, където се разхождаме е известен като Бари Веккиа.

Характерни са малките и тесни улички, виещи се като тунели между сградите и преплитащи една в друга. Но това не е случайно. Направени са така с цел, ако влезе враг, да може да се заблуди и загуби.
Всъщност не е невъзможно и вие да се загубите.

Често зад някой ъгъл наднича кокетно тесните улички на Бариресторантче или заведение с аромат на топло италианско кафе. Често пред тях ще видите спрени скутери или малки камиончета на три колела, тъй като това е начинът за тяхното зареждане или разнасяне на стока.

Градът е спокоен. Вратите на домовете са широко отворени, покрити само с една тънка завеса заради насекомите. Минавайки всеки може да погледне вътре и да се почувства като на гости, а не рядко отвътре излиза мила засмяна домакиня, която ни кани да опитаме от домашно направената прясна паста или да ни покаже дома си. Често виждаме жени на средна възраст, които правят паста на самата улица. Седят и работят по цял ден, продават я на туристи и гости на града. Една част се изкупува от ресторантите наоколо, а ако остане нещо се готви у тях. Характерно за тази паста е, че не е трайна и трябва да се приготви същия ден. На тях са посветени много сувенири. Най-популярният образ е на една пълничка дама, символ на добрата домакиня, грижовна съпруга и майка.

Хората тук не живеят луксозно, а спокойно и семпло. Ще видите пране, което виси от всеки възможен прозорец, простор на стената, че даже си има и специални покривки да не се праши. В тази част на Италия хората са доста по религиозни и духовно насочени в сравнение със северната част. Затова на много места има своеобразни олтари – в двора, на самите фасади на сградите и дори на улицата.

Неусетно стигаме до катедралата на Бари – Сан Сабино. Построена е през 1034 година, но е била разрушена в средата на 12 век. Запазен е оригиналния таван.
Катедралата е изградена на ново в края на 12 век. Сградата е с характерни за пулийската архитектура римски портали. Прозорците са украсени с митични същества. В криптата се пазят мощите на светеца.

домашна пастаНа един от площадите се изправяме пред позорния стълб. В миналото на него са били връзвани провинените, за да може целия град да мине и да ги види. Сега е атракция за туристите, които с любопитство се снимат на него.

Друга забележителност в града е базиликата на Свети Николай. Този светец е покровител и застъпник на мореплаватели, банкери, на жените, дори на разбойници. Мощите му попадат в ръцете на неверници и жителите на Бари организират експедиция от моряци, които да ги вземат. След техния успех през месец май триумфално пристигат  в Бари. Посрещат ги с организирано от църквата литийно шествие от каруца с волове, за да ги пренесат до мястото, където са определили. Но ненадейно воловете спират по средата на пътя и отказват да продължат. Това е било място, където се е намирала византийската управа. Хората решили, че това е знак и там направили храм.

Храмът е изграден на каменни колони. По време на строеж се оказало, че са с една по-малко. За това на мястото сложили различна, от червен камък. Но тази колона се оказва и много специална. Става символ за жените, които се въртят около нея и си пожелават желания. Заради тези хиляди желания и кръгове около нея, тя постепенно се надрасква и изтънява. От църквата били принудени да я сменят, за да засилят конструкцията на храма. Заради символиката на тази колона и протестът на стотици жени, били принудени да я оставят, но вече в ъгъла и покрита зад стъкло, така че да не може да се върти някой около нея или да я увреди.

Всичко това и още много интересни неща в ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ и се абонирайте за канала ни ТУК:

СТАТИИ И ВИДЕО ОТ ИТАЛИЯ:

История за любовта в Падуа и Верона 

Карнавалът във Венеция – приказна феерия от цветове и звуци 

Остров Сардиния през обектива на ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ 

Кастелсардо, о-в Сардиния – градче от приказка 

Италианският Алгеро в испански стил 

Приказка за Алберобело 

Мъртвият град Матера 

Романтичното градче Полиняно с поезия по стените на къщите

Островът на контрастите – Капри 

Модика – град на шоколада и стълбите 

Аристократичната Флоренция 

Флоренция – пищен град, на който не можеш да се наситиш – 2 част 

Наклонената кула в Пиза, която всички се опитват да подпрат 

Тоскана и градът с най-добрите вина – Монтепулчано 

Сиена – малкото средновековно бижу на Тоскана 

Как започва историята на „топна ли чушлето“? 

Автентичният сардински град Боза 

Столицата на Барока в Пулия – Лече 

Тайното съкровище на Отранто 

Локоротондо – с приз за най-красиво градче в Италия 

автор: Адриана Русенова

Може също да прочетете