Фес – магията на Мароко

от turist

Фес сякаш не бърза да се втурне в модерния свят. Той пази автентичната атмосфера, стари занаяти, предавани от поколение на поколение, усещане за бевремие, което не може да се долови никъде другаде. Не само във Фес, но в Мароко като цяло, можете да си спомните какво значи човечност, например. Да погледнете света от друг ъгъл – този, който вече сме позабравили. Тук хората се усмихват, въпреки че са бедни, намират щастие в малките неща, обичат сякаш по-искрено и отварят сърцата си за всеки, пожелал да се докосне до тях и начина им на живот. Мароко е магия, която просто те пленява. Тя плени и нас.

Фес винаги се е славел със занаятите си. Историческите работилници за обработване и боядисване на кожа са популярна туристическа атракция, което допълва доходите от този древен и трудоемък занаят. На влизане ви подават стрък мента или джоджен, който да поставите под носа си заради непоносимата миризма. А кварталът на кожарите е какъвто е бил през 12 в., със своите пъстроцветни бояджийници на открито.

Кожарските цехове на Фес са съставени от множество каменни съдове, пълни с богата палитра бои и различни течности. Тук обработват кожи от крави, овце, кози и камили, превръщайки ги във висококачествени изделия като чанти, палта, обувки и чехли. Всичко това се постига ръчно, без намеса на съвременна техника. Интересно е, че процесът е почти непроменен от времето на Средновековието.

Интересна е самата обработка на кожите и какво съдържат каменните съдове, за да паднат излишните косми и плът.  За това ще ви разкажа подробно във видеото.  

Във Фес могат да се видят тъкачи на станове като през 18-и век. Готовите тъкани са меки, копринено лъскави, изработени от влакната на растението агаве. Десените са невероятно разнообразни. Можете да си купите от малка кърпичка до покривка за легло или перде. Най-предпочитани са шаловете, придаващи елегантност на всеки тоалет.

Изкуството за изработване на мотиви от цветни късчета все още е на почит. Големите майстори от Фес, ползващи предавани от поколение на поколение техники, са търсени из целия арабски свят. С този интересен занаят се запознаваме в ателие за изработка на керамика. Тук отново всичко се прави на ръка и неуморен труд.

Традиционно тук е реденето на мозайка. Сложни детайли се правят на ръка само с длето и чук. Изключително любопитно е как се изработва плот за маса, например. По предварителна схема се редят малки късчета мозайка, като парченцата са с лице към пода. Трябва много да се внимава в подредбата, защото крайният резултат ще се види едва след като се залепи и обърне плота.

Потопете се в атмосферата на Фес с ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ и се абонирайте за канала ни ТУК

СТАТИИ И ВИДЕО ЗА МАРОКО:

Агадир и тайнственият океан в Мароко 

Мароканското злато – арганово масло 

Хармония и вълшебство в градините на Мажорел 

Ориенталска екзотика в червено – Маракеш 

„Брилянтният“ дворец Бахия в Маракеш 

Берберска аптека и мароканските потайности 

Оазисът Тиут в пустинята на Мароко 

Нетипичната столица Рабат в Мароко 

Мароканският курорт Есауира – колоритен микс от средиземноморско и арабско 

Романтичната Казабланка 

автор: Адриана Русенова

Може също да прочетете