Модика – град на шоколада и стълбите

от turist

Типичен сицилиански град – малки тесни улички, като лабиринт, водят към тайни тунелчета, задни входове, за които дори и не предполагате, и накрая пак излизате на същото място. Наричат Модика град на стълбите. Освен обърканите улички, тук непрекъснато се изкачвате нагоре или слизате надолу. Всяка сграда е сякаш стъпила на покрива на предишната.

Единствено в Модика се прави уникален шоколад. Може да се каже, че почти всяко семейство си забърква сладкото изкушение вкъщи и го продава в малкото си магазинче. Казвате си – колко пък да е уникален този шоколад. Той е известен из цяла Италия и не само, но самите търговци споделят, че са много малки, за да си позволят да го правят за износ. Шоколадът от Модика се произвежда тук още от Средновековието по рецепта, донесена от испанските завоеватели. Какаото се разтопява на водна баня, на температура не повече от 50 градуса. Така какаото запазва всички полезни вещества. На вкус е горчиво. Някога са го консумирали по този начин, но в последствие решават към него да добавят тръстикова захар. Откриват, че се получава много приятен вкус. Шоколадът е грапав, но с изключително приятен вкус, без добавки, есенции, а напълно истински, натурален и полезен. Дори не ви става много сладко и

тежко, докато ядете, както се случва с останалите шоколади. Разнообразието на вкусове тук е огромно. Към разтопения шоколад прибавят бадеми, шамфъстък, люти чушки, различни видове алкохол, дори канабис, който тук е официално разрешен. Наричат го веселия шоколад. Не се притеснявайте, количеството канабис вътре е много малко и се дава дори на деца. Той е много полезен за стомаха и отделителната система. Но особено любопитен вкус от шоколадите е този със сол. Майсторите тук казват, че открили рецептата в стари книги и решили да опитат. Получил се един отличен продукт, който е запазена марка на Модика.

Щастливи и с това сладко начало на деня тръгваме да разгледаме Модика. Градът е построен на място, където се срещат две долини, някога прорязвани от реки. След ужасяващо наводнение през 1902 г. обаче, реките вкарани в канали под земята.

Историческият център на града е включен в Списъка за световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО заради превъзходната си барокова архитектура. Ориентацията в Модика е трудна, но със сигурност има две посоки – горе и долу. Друго любопитно е, че тук си имат не една, а две главни катедрали – Сан Джорджо, посветена на Св. Георги и Сан Пиетро, на Св. Петър. Разказват ни, че някога в града имало две враждуващи фамилии, точно както в историята за Ромео и Жулиета. Те разделели града на две, имало граница и едните не можело да влизат в частта на другите. Така всяка фамилия си построила катедрала коя от коя по-красива и помпозна. След време границата била премахната, но двете катедрали останали.

автор: Адриана Русенова

Още за Модика в ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ и се абонирайте за канала ни ТУК

СТАТИИ И ВИДЕО ОТ ИТАЛИЯ:

История за любовта в Падуа и Верона 

Карнавалът във Венеция – приказна феерия от цветове и звуци 

Остров Сардиния през обектива на ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ 

Кастелсардо, о-в Сардиния – градче от приказка 

Италианският Алгеро в испански стил 

Приказка за Алберобело 

Лабиринтите на Бари и колоритът на Пулия 

Мъртвият град Матера 

Романтичното градче Полиняно с поезия по стените на къщите

Островът на контрастите – Капри 

Аристократичната Флоренция 

Флоренция – пищен град, на който не можеш да се наситиш – 2 част 

Наклонената кула в Пиза, която всички се опитват да подпрат 

Тоскана и градът с най-добрите вина – Монтепулчано 

Сиена – малкото средновековно бижу на Тоскана 

Как започва историята на „топна ли чушлето“? 

Автентичният сардински град Боза 

Столицата на Барока в Пулия – Лече 

Тайното съкровище на Отранто 

Локоротондо – с приз за най-красиво градче в Италия 

автор: Адриана Русенова

Може също да прочетете