Южна Корея – нереална действителност

Post 23 of 119

Към Южна Корея тръгнахме със смесени чувства. Страна, която е надминала себе си в развитието за последните години, но запазила азиатския дух и традиции. С колегите от ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ пристигнахме на летището в Сеул и първото, което ни направи впечатление е драстичните мерки, които се взимат за здравето на хората. Прекрачвайки прага на самолета, ни чакаха с термометри, за да ни измерят температурата, да проверят откъде идваме, къде сме били последните две седмици и дали евентуално не носим някаква зараза. Абсолютно забранено е да се внасят плодове и зеленчуци в страната. След щателна проверка, продължаваме към митнически контрол. Влизайки в Корея попълнихме и няколко декларации къде отиваме, защо, къде ще отседнем и какво носим със себе си. Корейците много държат на чистотата, точността и доброто отношение. Те са вежливи, усмихнати и изключително внимателни и положителни.

Икономиката на Република Корея е част от Четирите азиатски тигъра, скачайки средно с 10% на година за повече от 30 години в период наречен „Чудото на река Хан“. Днес Южна Корея е петият най-голям износител и осмият най-голям вносител в света, страната с най-голям бюджетен излишък от членовете на Г-20 и страната с най-висок кредитен рейтинг в Източна Азия. Страната има договори за свободна търговия със 75% от икономиките по света и е единствената държава от Г-20, която търгува едновременно с Китай, САЩ и Европейския съюз. През 1987 г. се въвежда многопартийната система и всеобщото избирателно право, с което страната се превръща в най-модерната демокрация в Азия, известна с прозрачност на правителството, високо ниво на здравеопазване и свобода на религията. Високото ниво на гражданска свобода води до широкото разпространение на културата, главно музиката, известна като кей поп и сериали, известни като корейска драма.

Според Индекса на човешкото развитие е най-развитата страна от Източна Азия. В световен мащаб, Република Корея е на челните места и по лична безопасност, образование, сигурност на работното място, лесно развиване на бизнес и е на първо място по качество на здравеопазването в света. Корея е уникална страна, която определено ни впечатли.

За няколко дни, прекарани в Южна Корея, се срещнахме с много интересни хора и научихме много любопитни неща за страната и самите корейци. Те са много темпераментни, ученолюбиви и силно сплотени, като нация. Любима тема на младите е кръвната група. За тях тя е нещо като зодията за европейците. Корейците вярват, че от кръвната група не само зависят някои от чертите на характера, но и че тя дори определя съдбата на човека. Пластичната хирургия е много популярна. Не само жените, но и мъжете полагат големи усилия за добрия си външен вид. Използват много козметика и грим, затова и самата козметична индустрия се старае да разработва все по-качествени и нови продукти. Но тя съдържа много вещества за избелване, защото корейците се стремят да имат много чисти и бели лица, като порцелан.

Всички използват новите технологии В Корея всеки има набор от най-различни устройства (лаптопи, телефони, таблети и т.н.), включително малките деца и бездомниците. Благодарение на това в страната можете да намерите безплатен безжичен интернет навсякъде. Компютърните игри са официален спорт и Южна Корея е люлката на киберспортовете.

Традиционното предястие в Корея е кимче, което представлява нещо като кисело зеле с люто и различни подправки. Корейците ядат и изключително много чесън. Това е причината и непрекъснато, след всяко ядене, да мият зъбите си. На места има дори и автомати за безплатни четки за зъби.

Историята на Южна Корея и как видяхме тази страна ние, ще разкажем подробно в предаването ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ. Ще отидем до старо селище, където ще присъстваме на традиционна сватба, ще ядем вкусна корейска кухня, ще разгледаме кралския дворец, ще вечеряме в единствения български ресторант в Сеул и ще се забавляваме на улицата на дискотеките.

Автор: Адриана Русенова

Още любопитна информация за тази невероятна страна очаквайте в ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ

Menu