Южна Корея – нереална действителност

от turist

Към Южна Корея тръгнахме със смесени чувства. Страна, която е надминала себе си в развитието за последните години, но запазила азиатския дух и традиции. С колегите от ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ пристигнахме на летището в Сеул и първото, което ни направи впечатление е драстичните мерки, които се взимат за здравето на хората. Прекрачвайки прага на самолета, ни чакаха с термометри, за да ни измерят температурата, да проверят откъде идваме, къде сме били последните две седмици и дали евентуално не носим някаква зараза. Абсолютно забранено е да се внасят плодове и зеленчуци в страната. След щателна проверка, продължаваме към митнически контрол. Влизайки в Корея попълнихме и няколко декларации къде отиваме, защо, къде ще отседнем и какво носим със себе си. Корейците много държат на чистотата, точността и доброто отношение. Те са вежливи, усмихнати и изключително внимателни и положителни.

Гледайте видеата от тази интересна дестинация в канала на ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ и се абонирайте за канала ни ТУК

Икономиката на Република Корея е част от Четирите азиатски тигъра, скачайки средно с 10% на година за повече от 30 години в период наречен „Чудото на река Хан“. Днес Южна Корея е петият най-голям износител и осмият най-голям вносител в света, страната с най-голям бюджетен излишък от членовете на Г-20 и страната с най-висок кредитен рейтинг в Източна Азия. Страната има договори за свободна търговия със 75% от икономиките по света и е единствената държава от Г-20, която търгува едновременно с Китай, САЩ и Европейския съюз. През 1987 г. се въвежда многопартийната система и всеобщото избирателно право, с което страната се превръща в най-модерната демокрация в Азия, известна с прозрачност на правителството, високо ниво на здравеопазване и свобода на религията. Високото ниво на гражданска свобода води до широкото разпространение на културата, главно музиката, известна като кей поп и сериали, известни като корейска драма.

Според Индекса на човешкото развитие е най-развитата страна от Източна Азия. В световен мащаб, Република Корея е на челните места и по лична безопасност, образование, сигурност на работното място, лесно развиване на бизнес и е на първо място по качество на здравеопазването в света. Корея е уникална страна, която определено ни впечатли.

За няколко дни, прекарани в Южна Корея, се срещнахме с много интересни хора и научихме много любопитни неща за страната и самите корейци. Те са много темпераментни, ученолюбиви и силно сплотени, като нация. Любима тема на младите е кръвната група. За тях тя е нещо като зодията за европейците. Корейците вярват, че от кръвната група не само зависят някои от чертите на характера, но и че тя дори определя съдбата на човека. Пластичната хирургия е много популярна. Не само жените, но и мъжете полагат големи усилия за добрия си външен вид. Използват много козметика и грим, затова и самата козметична индустрия се старае да разработва все по-качествени и нови продукти. Но тя съдържа много вещества за избелване, защото корейците се стремят да имат много чисти и бели лица, като порцелан.

Всички използват новите технологии В Корея всеки има набор от най-различни устройства (лаптопи, телефони, таблети и т.н.), включително малките деца и бездомниците. Благодарение на това в страната можете да намерите безплатен безжичен интернет навсякъде. Компютърните игри са официален спорт и Южна Корея е люлката на киберспортовете.

Традиционното предястие в Корея е кимче, което представлява нещо като кисело зеле с люто и различни подправки. Корейците ядат и изключително много чесън. Това е причината и непрекъснато, след всяко ядене, да мият зъбите си. На места има дори и автомати за безплатни четки за зъби.

Историята на Южна Корея и как видяхме тази страна ние, ще разкажем подробно в ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ. Ще отидем до старо селище, където ще присъстваме на традиционна сватба, ще ядем вкусна корейска кухня, ще разгледаме кралския дворец, ще вечеряме в единствения български ресторант в Сеул и ще се забавляваме на улицата на дискотеките. 

Автор: Адриана Русенова

Република Корея е лидер в IT-сектора, а 90% от корейското население притежава смартфони. Освен това, страната е с най-бързия интернет в света. Тук всеки притежава различни устройства, включително и малките деца и бездомниците. Благодарение на това в страната можете да намерите безплатен безжичен интернет навсякъде
Корейците са много ученолюбиви. Използват празниците и свободното си време, за да запишат допълнителни курсове или да прочетат нещо. Тук е много престижно да работиш в сферата на образованието. Обикновен учител взима заплата от около 2500 долара на месец, а ако работи на по-висока длъжност или в частно уличище - може да стане и милионер
Такива беседки има в почти всеки парк. Там младите хора могат да се събират и забавляват. А зад нея е телевизионната кула, на която можете да се качите и да погледнете красивият Сеул от високо.
Любовните катинари в Сеул. Традиция е влюбените да идват тук и да закачат свое катинарче, за да заключват своята любов завинаги.
Историческият музей в Сеул разказва не само историята на страната, но и дава пълна представа за случилото се през последните години. Невероятно направен музей, в който е удоволствие да разгледаш. Направи ни впечатление и че много родители и учители са довели групи деца, за да научат от малки за Корея.
Традиционните носии в Корея. Можете да си наемете дрехи и да се разходите с тях из кралския дворец.
Кралският дворец в Сеул.
Мястото, където можете да научите повече за Южна Корея, традициите и начина на живот на хората, е Национален фолклорен музей на Корея. Тук не само ще видите старите къщи, облекло, но и традиционни занаяти за страната. В тези специални делви се съхранява и отлежава най-известното корейско ястие - кимче. Представлява кисело зеле, накиснато с чесън, люто и различни подправки
Корейска традиционна сватба. Тук в сватбата няма нищо романтично. Тя продължа около 20 минути, съвсем дипломатично и стегнато. Присъстват само най-близките.
Един от прекрасните храмове. Корейската конституция провъзгласява свобода на вероизповеданията. Религията заема важно място в живота на корейците. 35,0% – атеисти 28,7% – християни 23,9% – будисти 8,0% – местни религии 1,4% – други
Храмовете са много пищни и красиви, но за Буда и неговото учение ще си говорим малко по-късно в Тайланд.
Най-ценното време е за самите нас...
Оризът е основна храна за над половината от световното население. Той е най-значимият източник на хранителна енергия за 17 страни в Азия и Океания, 9 страни в Америка и 8 страни в Африка. На ориза се падат 20% от използваната хранителна енергия в света при 19% за пшеницата и 5% за царевицата. Освен за храна, зърното от ориз се използва като суровина за производство на спирт, пудра, бира, а също та... Вижте повече
Едно от най-вкусните корейски ястия, което съм опитвала. Нещо като омлет с различни зеленчуци, гъби и морски дарове.Трудно е да се накъсва и яде с клечки, когато сме свикнали да боравим с нож и вилица 🙂
Да стигнеш до Южна Корея и да срещнеш българин! И то млад, успял, известен, талантлив и не на последно място – хубав мъж. Михал Ашминов или както го наричат корейците - шеф Микаел, е собственик на единствения български ресторант в Сеул, а от няколко години е и телевизионна звезда. Специално интервю с Мишо очаквайте в Професия турист
Българският ресторант в Сеул с цветното име "Зелен"

СТАТИИ И ВИДЕО ОТ ЮЖНА КОРЕЯ

Южна Корея – нереална действителност 

Южна Корея – какво ли ни очаква? 

От върха на Сеул – Телевизионната кула (Южна Корея) 

Дворецът със сложното име Кьонгбоккунг в Сеул (Южна Корея) 

автор: Адриана Русенова

 

Може също да прочетете