Имотите на Луната продължават да привличат купувачи

от turist

Докато пазарът на имоти на Земята преживява една от най-тежките си кризи през последните десетилетия, този на Луната продължава да привлича интереса на любителите на извънземни недвижимости.
По данни за Чешката новинарска агенция (CTK) специално в Чехия над 3 хил. купувачи са купили космически имоти с обща площ от над 12 кв. км. По-голямата част от тези имоти са на Луната и са били закупени преди Коледа. Информацията е на Филип Райхарт, директор на Galactic Agency, която е лицензирана от американската компания Lunar Embassy (Лунно посолство) за продажбата на парцели на Луната, Марс и Венера.
По последна статистика само в Чехия са били продадени извънземни имоти с обща площ от близо 35 хил. акра (ок. 142 хил. дка). Най-голям интерес има към Луната, като чехите притежават 3700 акра на Марс и над 1000 акра на Венера.
Досега от американската компания Lunar Embassy са продали космически имоти на 3,5 млн. души, главно в САЩ, Русия и Израел.
Сред собствениците са няколко бивши американски президенти, знаменитости като Мадона, Том Круз, Клинт Истууд, Никол Кидман и др. Парцели на Луната притежават и различни институции като НАСА„ израелските военновъздушни сили, както и Община Прага.
През 2006 г. се появи информация за представителство на Лунното посолство и у нас, като парцелите тогава се продаваха за 40 лв. за акър (ок. 4 дка). Над 300 българи бяха закупили парцел дотогава, според публикация на Moon Daily.
По данни на посолството акър земя на Луната, Меркурий, Венера и Марс с перфектна гледка към Земята се продава между 20 и 23 долара, към които се начисляват 1,5 долара еднократна космическа такса. В цената не влиза стойността на пратката.
От няколко години посолството продава лунни, марсиански и други извънземни интернет домейни от първо ниво с окончания .ln, .le, .lunar, .moon, .venus, .mars, .space и др. Цената за тях е 22 долара на година.
Не навсякъде обаче на търговията с лунни имоти се гледа с добро око. През 2005 г. китайските власти затвориха представителството на Лунното посолство в страната, тъй като определиха продажбата на лунни имоти за „измамна и нелегална“.

Източник: investor.bg

Пътувайте с ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ и и се абонирайте за канала ни ТУК 

Може също да прочетете